Het is bijna onmogelijk om dit apparaat weg te denken binnen het huishouden, de stofzuiger. Met de stofzuiger kun je onder andere huisstof of andere deeltjes opzuigen. De stofzuiger werkt door middel van een elektromotor, deze laat een centrifugaalpomp draaien. Hierdoor wordt er lucht naar binnen gezogen en kun jij al het mogelijke stof opzuigen. Het is een erg nuttig en veelgebruikt apparaat, maar wat doe je als je stofzuiger een keer kapot gaat? Kies je voor een dure monteur of ga je zelf aan de slag?

Wanneer je zelf onderdelen gaat vervangen kan dit je veel geld besparen ten opzichte van een monteur inschakelen. De onderdelen zelf zijn vaak niet zo duur, de arbeidskosten maken het bedrag hoog. Kies daarom voor het zelf vervangen van onderdelen!

Hoe vind ik onderdelen?

Om de juiste onderdelen voor jouw stofzuiger te vinden is het belangrijk om te weten welke onderdelen je precies moet vervangen. Door middel van het merk- en typenummer op te zoeken op het internet met daarbij het gevonden probleem, kom je al snel terecht op verschillende websites met oplossingen voor jouw probleem. Het kan bijvoorbeeld aan het filter, de stofzuigerzak of de accu liggen. Je merk- en typenummer is terug te vinden op een sticker op jouw stofzuiger.

Nu je weet welke onderdelen er kapot zijn aan jouw stofzuiger, kun je op zoek gaan naar de desbetreffende onderdelen. Hierbij heb je weer je merk- en typenummer nodig. Ik zoek bijvoorbeeld Dyson onderdelen. Dan zoek ik naar: Dyson DC02 Absolute filter. Hierdoor komen verschillende plekken naar voren waar ik een filter kan kopen.  

Wat tips voor het onderhouden van je stofzuiger

Om je stofzuiger zo goed en lang mogelijk werkend te houden, is het verstandig om af en toe wat controles of onderhoudsbeurten te doen.

Controleer de zuigkracht van de stofzuiger door de slang er af te halen en te voelen met je hand of de zuigkracht nog stevig is. De zuigkracht kan afnemen door een te volle zak of het motorfilter. Wanneer de stofzuigerzak te vol is, kan deze kapot gaan. Dit wil je absoluut niet hebben, al het stof komt dan binnen in de stofzuiger en komt bij de motor.

Doe voorzichtig met het snoer. Om het snoer lang mee te laten gaan, trek je hem bij de stekker uit het stopcontact en begeleidt je hem tijdens het oprollen naar binnen. Zorg ervoor dat de stekker niet hard naar binnen schiet.

Leave a comment