Heeft Nederland de duurste groene stroom van Europa?

Groene stroom is trending. De roep om groene, duurzame energie wordt steeds groter. Genoeg energieleveranciers die hier gretig op inspelen. Door duurzame stroom af te nemen, zorgen we ervoor dat fossiele brandstoffen minder snel uitgeput raken. Maar hoe ziet het financiële plaatje er eigenlijk uit? Is onze groene stroom duurder dan in andere Europese landen? En hoe vind je toch de goedkoopste groene stroom bij de goedkoopste energieleverancier? Lees snel verder!

Geen waterkrachtcentrales

Onlangs werd bekendgemaakt dat Nederland de duurste groene stroom van heel Europa heeft. Dat heeft vooral te maken met het feit dat stroom opgewekt middels windmolens, zonneparken en biomassacentrales relatief duur is. Vergelijk dat maar eens naar Noorwegen, waar ze enorme waterkrachtcentrales hebben. Tip: de goedkoopste groene stroom uit Nederland vind je eenvoudig via een online energievergelijker.

Groene stroom uit Nederland

Naast het verschil in opwekken is er nou eenmaal ook niet zoveel Nederlandse groene stroom voorhanden. Op het moment van schrijven komt slechts 13,8% uit hernieuwbare bronnen. Toch is er in Nederland veel vraag naar groene stroom. Daardoor zijn de certificaten die garanderen dat stroom duurzaam is opgewekt flink in prijs gestegen.

Duurzame ontwikkeling

Voor jou als consument is het misschien niet zo leuk dat groene stroom op dit moment relatief prijzig is. Toch zijn de hogere prijzen voor Nederlandse energie niet heel ongunstig, want het komt de ontwikkeling ten goede. Zo wordt er mede dankzij de hoge opbrengsten van certificaten het eerste windpark op zee zonder subsidie in de Nederlandse Noordzee gebouwd door het Zweedse Vattenfall.

Energietransitie

Gaandeweg kiezen steeds meer bedrijven steeds vaker voor groene stroom van eigen bodem. Zo stapten onlangs de vliegvelden Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven en Lelystad volledig over naar Nederlandse windenergie. Vorig jaar stapten de spoorwegen al over. We zijn op de goede weg!

Leave a comment