Iedere willekeurige woonwebsite of woon- en interieurblad staat er vandaag de dag vol mee: het stoere industriële interieur design. Net als iedere andere woonstijl heeft ook deze stijl verschillende invullingen, maar een aantal aspecten zijn toch wel sprekend voor deze trend. Wat zijn precies deze kenmerkende onderdelen en welke materialen worden hier over het algemeen veel gebruikt? In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Kenmerken van een industrieel interieur

Juist omdat het zo’n trend is, zullen steeds meer meubelboeren en andere aanbieders een wat strakker en basic product proberen te verkopen als industrieel. Maar wat zijn nu echt de basiskenmerken van deze stijl? Om dat te beantwoorden moet je even terug gaan naar waar deze stijl vandaan komt: de industrie. Wat zie je precies terug in een oude fabriekshal of industriële werkplaats? Het antwoord voor jouw woning zit over het algemeen in drie basis elementen: kleur, materiaal en accessoires.

Kleuren

De industriële woonstijl maakt in principe weinig gebruik van (felle) kleuren. In principe, omdat jouw smaak en invulling hier natuurlijk best verandering in mag brengen. Zeker in gebruik van gave eyecatchers en andere accessoires kan dit een heel tof effect geven. Maar de basis gaat in ieder geval uit van gebruik van zwart, grijs en wit. Bruin en (leger)groen worden ook steeds vaker teruggezien, omdat dit ook refereert naar de basis en de natuur.

Materialen

Bij de materialen moet je wederom denken aan de materialen die je in een industrieel pand terug zult vinden. Zal hier gewerkt worden met een glanzende laminaatvloer, gezellig bloemetjesbehang en Scandinavische meubels? Niet snel, natuurlijk. Welke materialen horen hier dan wel thuis?

  • Beton en steen
  • Hout
  • Verschillende metalen
  • Gietvloeren

Het vergt vaak een flinke verbouwing om deze materialen exact in jouw inrichting terug te laten komen. Een bakstenen of betonnen muur is bijvoorbeeld niet zomaar (veilig en netjes) gecreëerd. Gelukkig speelt de behangmarkt perfect op deze trend in door gave behangetjes die zorgen voor een stoere betonlook, houten panelen of een onbewerkte bakstenen muur. In principe kunnen alle soorten vloeren goed met deze stijl, maar voor een strakke gietvloer kun je altijd terecht bij Van Hollandse Bodem.

Accessoires

Er zijn verschillende woonaccessoires die jouw industriële inrichting nét dat beetje extra geven. Iets waar je deze stijl echt goed mee kunt uitdrukken, zijn industriele lampen. Of het nu gaat om simpele TL buizen, grote industriële hanglampen boven je tafel of een stoere driepoot: industrie is hier in elke lichtstraal terug te vinden. Wil je het wat minimalistischer houden? Dan kun je altijd kiezen voor het peertje in combinatie met een snoerpendel.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de accesoires in je woning eigen te maken. Zo kan je glazen bedrukken met edgy uitspraken zoals ze nergens anders te vinden zijn of je kan ervoor kiezen om je eigen kunst te maken of te laten maken. Zo zorg je ervoor dat de accesoires in je huis nergens anders terug te vinden zijn.

Om het groen dat hierboven is genoemd terug te laten komen in je interieur, kun je kiezen voor planten. Planten kunnen natuurlijk in elke woonstijl, maar horen ook absoluut thuis in deze!

Leave a comment