Bedden en matrassen komen er in heel veel verschillende soorten en maten. Er is zoveel keus dat het aanbod van bedden een beetje onoverzichtelijk wordt. In deze blog lees je alles over de verschillende soorten bedden. Weet jij bijvoorbeeld wat een boxspring of spiraalbodem is?

De verschillende soorten bedden

Bedden zijn er in heel veel verschillende soorten, het is maar net wat jij lekker vindt liggen. De verschillende soorten bedden zijn:

  • Een boxspring is een verend matras. De naam zegt het ook eigenlijk al, een ‘boxspring’ is een soort van bak met allerlei veren erin. Deze bak is het onderstel van het matras en het matras ligt hier dan ook bovenop. Boxsprings worden vaak in hotels gebruikt.
  • Een bed met lattenbodem biedt ook ondersteuning aan het matras. De lattenbodem wordt in een frame geplaatst, waar het matras daarna opgelegd kan worden. Deze latten zijn vaak flexibel en buigbaar, waardoor het gewicht van de slapende persoon gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Spiraalbodems zijn veerkrachtig en worden ook gebruikt als drager van het matras. Spiraalbodems bestaan uit stalen draden, deze worden als het ware langs elkaar heen gevlochten. Deze kunnen lopen van zijkant naar zijkant of van het hoofdeind naar het voeteneind.
  • Een schotelbodem is te vergelijken met een lattenbodem. In plaats van latten, bestaat het frame uit kunststof schoteltjes. Deze schotels kunnen individueel worden afgesteld waardoor je het frame helemaal zelf kan inrichten. Daarnaast wordt het frame hierdoor soepel en verend.
  • Een ledikant komt meestal zonder matras of beddengoed, het is de behuizing van het bed. Vaak is deze behuizing van hout gemaakt, maar vroeger werden deze ook van metaal gemaakt.
  • Een logeerbed is vaak een klein opvouwbaar bed, wat alleen gebruikt wordt als er een logee blijft slapen. Deze bedden hebben vaak een lattenbodem met een dun matras er bovenop.
  • Een slaapbank is in ingeklapte stand een bank. In uitgeklapte stand kan er languit worden gelegen op deze bank, waardoor hij als bed kan worden gebruikt. Slaapbanken worden vaak gebruikt in ruimtes met beperkte ruimte.

De merken van bedden

Er zijn heel veel verschillende soorten bedden, maar ook veel verschillende soorten merken. Wat bekende beddenmerken zijn: Auping, Tempur, Hästens, Swissflex, Roberto Cavalli en Missoni. Het is maar net wat er binnen jouw budget past en wat je over hebt voor een goede nachtrust.

Voor bedden kun je het beste terecht bij een beddenspeciaalzaak. Deze kunnen je vaak goed helpen met het maken van je keuze. Daarnaast is het verstandig om altijd eerst even in een fysieke winkel te kijken naar een bed. Zo kun je goed zien of de kleuren passen bij jouw kamer en of de maten goed zijn. In een winkel kun je ook goed kijken of een bed lekker en goed ligt, wat een van de belangrijkste dingen is!

Leave a comment