Voorheen was het duidelijk bij welke energieleverancier je hoorde. Elke provincie of regio had zijn eigen leverancier. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en mag elke leverancier in heel Nederland leveren. Sindsdien is het aantal leveranciers ook fors toegenomen. Dit is voor de consument natuurlijk erg interessant. Je hebt zelf de keuze uit vele leveranciers. Maar wat moet je doen om over te stappen en zijn er nog andere restricties?

Hoe kan een energieleverancier in heel Nederland leveren?

Door heel Nederland liggen netwerken van buizen en kabels. Hier doorheen wordt alle energie geleverd. Dit is dus geheel onafhankelijk bij welke energieleverancier je zit. Het komt door dezelfde kabel. Dit netwerk van kabels en buizen is in handen van netwerkbeheerders. Alle stroom die wordt opgewekt in Nederland wordt opgeslagen in die beheerde netwerken. Dit wordt dus allemaal op een grote hoop gegooid. Het kan zijn dat de windmolens aan de Zeeuwse kust energie opwekken voor jouw gamesessie in Zeewolde. De prijzen zijn ook afhankelijk per regio en postcode. Dit wordt bepaald door de energieleveranciers. Daarnaast betaal je ook de netwerkbeheerders een gedeelte voor het onderhoud aan de kabels en buizen.

Contract verhuizen naar een andere regio?

Ga je verhuizen en wil je bij dezelfde energieleverancier blijven? Dit is mogelijk. Overal in Nederland kan jij je contract overzetten naar een andere woning. Hierbij moet er wel rekening gehouden worden met de aansluitingen. Sommige huizen hebben bijvoorbeeld geen gasaansluiting. De kosten kunnen bij het overzetten wel veranderen. Dit komt doordat je in een andere regio gaat wonen of dat de netwerkbeheerkosten anders zijn, maar dit kan natuurlijk ook positief uitpakken!

Opzeggen door nieuwe energieleverancier?

Vele energieleveranciers willen zoveel mogelijk huishoudens bedienen, daarom komen ze vaak met tegemoetkomingen. Veelal gebeurd dit in de vorm van een tablet. Maar wat als je overstapt terwijl je nog een lopend contract hebt bij je huidige leverancier? Hiervoor moet je een opzegvergoeding betalen. Aangezien de energieleveranciers jou zo graag willen hebben, kan het voorkomen dat zij dit bedrag voor jou betalen. Daarnaast regelen zij ook het opzeggen bij je huidige leverancier en het inschrijven bij je nieuwe leverancier. Om de titel van dit artikel te beantwoorden, wat moet je doen om over te stappen, is het antwoord ‘niks’. Dit wordt namelijk allemaal voor jou gedaan.

Leave a comment