Niemand kijkt er naar uit om vanwege ouderdom zijn of haar vertrouwde omgeving te verlaten. Hoe kun je je huis het beste inrichten om toch comfortabel te blijven wonen? Ouderdom gaat vaak gepaard met gebreken. Veelvoorkomende klachten zijn slijtage aan gewrichten, degeneratie van zicht en gehoor. De beste manier om je huis senior-proof te maken is door ruimte vrij te maken in je huidige interieur. Over de jaren heen kan een mens veel spullen verzamelen die op een gegeven moment meer in de weg staan dan dat ze iets toevoegen. Stoten of struikelen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor je mobiliteit. Een vrije doorloop van het huis vermindert de kans op dit soort ongelukjes en vermindert ook het onderhoud.

Zelfstandigheid door afhankelijkheid

Een hoge mate van zelfstandigheid blijft altijd de voorkeur voor ouderen. Kinderen hebben een eigen gezin of een drukke baan, waardoor het best een hoge drempel kan zijn om hulp te vragen. Gelukkig zijn er bedrijven die hier handig op inspelen zoals supermarkten die boodschappen thuisbezorgen, vervoersdiensten, thuiszorg en seniorenclubs voor een gezellige middag. Naast deze praktische zaken is het ook mogelijk om in je huis kleine aanpassingen te maken.

  • Drempels verwijderen
  • Douchebeugels monteren
  • Verhoogde toiletbril installeren
  • Rookmelders plaatsen
  • Rollator/looprek aanschaffen
  • Kleedjes/matten op de vloer verwijderen

Grote aanpassingen leveren winst op

Een traplift is een veilige manier om ongeschonden de trap op en af te gaan. Een investering die bijdraagt aan je woongenot. Het zou immers vervelend zijn als je niet je gehele huis zou kunnen benutten. Voor rolstoelgebruikers is het fijn als de keuken aangepast is, zodat je overal bij kunt. Een verlaagd keukenblad en een makkelijk te gebruiken opbergsysteem. In de badkamer is een inloopdouche ideaal met anti-slip vloertegels. Natuurlijk hangen er aan deze aanpassingen een prijskaartje en niet iedereen zou dit de moeite waard vinden. Op seniorenportaal.nl vind je meer handige tips om je huis levensloopbestendig te maken. Deze woonwebsite geeft je ook inzichten of het wellicht beter is om kleiner te wonen, maar dat je wel zult genieten van meer bewegingsruimte. Wat past het beste bij jouw toekomstige woonwensen?

Leave a comment