Je huis krijgt een make over, alles wordt opnieuw gemaakt of geïnstalleerd, hoe pak je dat aan met trappen in huis? En waar moet je op letten?

Er zijn meerdere manier en redenen om de trappen in huis aan te passen of opnieuw te behandelen. Veelal gaat dit om slijtage van de trap te verhelpen maar er kunnen ook meer dringende zaken ervoor laten kiezen een trap zelf volledig te vervangen.

Wat zijn veel voorkomende redenen?

Ieder huis en smaak is anders en dat geldt ook voor de trap dat uiteindelijk wordt geïnstalleerd. Maar er komt een moment dat een trap onder handen genomen gaat worden en dat is op basis van de aanleiding. Voorkomende aanleidingen om een trap te vernieuwen of te vervangen:

  • slijtage van het houtwerk
  • oppervlak veranderen
  • aanpassing voor invalide

Slijtage

De meest voorkomende reden om aan de trap te werken is omdat deze aan het slijten is. De treden splinteren af aan de rand en de stootplaten beginnen los te raken. Tijd om de trap aan te pakken dus.

Om dit te verhelpen behandel je de traptreden als volgt:

  • verwijder de stootplaten
  • verf verwijderen van de treden
  • ontvetten treden
  • treden schuren
  • treden opnieuw verven*
  • stootplaten opnieuw plaatsen

 

* Let bij het verven van treden erop dat je eerst de even treden doet totdat ze droog zijn en daarna de oneven treden. Zo kun je de trap tussendoor nog gewoon kan gebruiken.

Vaak is het opnieuw behandelen van de trap de reden dat men er ook voor kiest om trap te voorzien van trapmatten. Dit voorkomt veel slijtage en vooral omdat een stukje van de trapmat over de rand van de trede hangt, daar waar de meeste slijtage zich voordoet.

Oppervlak veranderen

Het kan zijn dat om welke reden dan ook de trap minder of meer ruimte in moet of mag nemen. Wanneer een trap weinig ruimte in mag nemen dan kun je ervoor kiezen om de trap te vervangen met een wenteltrap of te kiezen voor smallere treden. Een trap dat twee bochten heeft kan ook weer teruggebracht worden naar één bocht.

Let bij het veranderen van de trap vooral op het hellingsvlak en de driepunts perspectief van de trap hoek. Hierop worden de vormen van de traptreden bepaald. Voor als je overgaat tot het veranderen van de dimensies van de trap is het aan te raden eerst een consult aan te gaan met een specialist. Die kan je hier meer over vertellen.

Aanpassen voor invalide

Het komt vaak genoeg voor dat een trap aangepast moet worden om gebruiksvriendelijk te maken voor iemand die mindervalide is. De bekendste vorm hiervan is de traplift.

Bij een traplift wordt er een stalen rail aangebracht langs de zijkant van de trap en volgt deze met de hellingshoek van de trap naar boven. Aan het einde van de rail zit een (uitklapbare) stoel waarop je kan zitten en kan met een druk op de knop de stoel naar boven takelen langs de rail.

Soorten liften aan de trap

Naast de bekende traplift er zijn ook andere typen modellen aan liften die worden toegepast op de trap:

Al deze vormen maken het mogelijk voor minder validen om bij een trap omhoog te gaan dankzij de aanpassing hierop. Hiermee blijft de trap haar functie houden, maar dan met een extraatje.

Leave a comment