Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 75% van de mensen op hun zij slapen. Doe jij dit ook? Lees dan verder. Dit artikel gaat namelijk over de gevolgen van het zijslapen en hoe dit kan worden voorkomen.

De gevolgen van zijslapen

Het zijslapen heeft enkele nadelen omdat dit geen natuurlijke houding voor je lichaam is. Je lichaam ontspant hierdoor niet volledig wanneer je slaapt. Het is mogelijk om hierdoor last te krijgen van je hoofd, nek, rug en bekken. Wanneer je op je zij ligt, liggen je enkels en knieën volledig op elkaar, waardoor hier overlast ontstaat.

Hoe worden deze klachten voorkomen?

Het is mogelijk om je slaappositie aan te passen. Leer jezelf aan om niet meer op je zij te slapen maar bijvoorbeeld op je rug. Echter liggen vele mensen toch het fijnst op de zij. Een oplossing die gebruikt wordt is een zijslaapkussen, zodat je lichamelijke klachten afnemen bij het zij-slapen. Een zijslaapkussen is een combinatie tussen een standaard hoofdkussen en een lichaamskussen, waardoor de vorm lijkt op het cijfer ‘zeven’. Het zijslaapkussen is hoger dan normale slaapkussens, waardoor allereerst de nek- en hoofdklachten worden opgelost. Het lange gedeelte van het kussen, wordt gebruikt tussen de benen. Hierdoor word de overbelasting van je knieën, enkels en bekken weggenomen omdat je lichaam recht komt te liggen. Door dit kussen lig je in de stabiele zijligging en verminder je alle eerder genoemde klachten.

Voordelen van het zijslaapkussen

Naast dat dit kussen de overbelasting en pijn wegneemt, heeft het zijslaapkussen ook nog andere voordelen. Dit kussen verminderd het snurken, omdat je in een goede houding ligt. Het ademhalen wordt makkelijker omdat je ribben niet het volledige gewicht van het lichaam hoeven te dragen. Daarnaast voorkomt het kussen dat je last krijgt van maagzuur. Ook bevorderd het kussen je nachtrust omdat je rustiger slaapt en je je minder omdraait tijdens het slapen. Het zijslaapkussen is ook geschikt voor zwangere vrouwen, chronisch zieken en voor het herstellen van bijvoorbeeld een botbreuk.

Leave a comment