De meeste mensen besteden weinig aandacht aan het interieur van een schuur. Tenzij je een zeer creatief idee hebt om de ruimte achter of naast het huis te benutten, zal de schuur in de meeste gevallen simpelweg als opbergruimte gebruikt worden. Door deze ondankbare taak vergeten we nog weleens dat er ook periodiek onderhoud nodig is. Zo kan het voorkomen dat je op een dag de opbergruimte in komt lopen en fijn zaagsel op de grond ontdekt tussen de spullen die hier opgeslagen liggen. Een duidelijke indicatie dat er sprake is van houtworm in de schuur, wat nu?

Probleem met houtworm vaststellen

Het eerste wat je te doen staat is vaststellen dat er ook echt daadwerkelijk een probleem met houtworm in de schuur is. Er zijn immers wel meer insecten die soortgelijke sporen achterlaten. Houtwormen voeden zich met onbewerkt hout en vreten langzaam smalle tunnels met een diameter van ongeveer 1 mm in het materiaal. Vlakbij het fijne zaagsel dat je op de grond hebt ontdekt zal je dus een houten object aantreffen met kleine gaatjes erin. De kleine insecten lijken misschien onschuldig, maar kunnen na verloop van tijd onherstelbare schade aanrichten. Zeker als de houtwormen zich aan het voeden zijn met de houten constructiebalken van de schuur moet zo snel mogelijk tot bestrijding over gegaan worden.

Houtwormbestrijding inschakelen

Na het ontdekken van houtworm in de schuur, moet je zo snel mogelijk de houtwormbestrijding inschakelen. Zorg ervoor dat je bij een goede ongediertebestrijder uitkomt, want de bestrijding van houtwormen moet wel in een keer slagen. Houtwormen zijn zeer moeilijk te bestrijden. Het komt regelmatig voor dat mensen een houtwormbestrijding inschakelen die niet in deze taak gespecialiseerd zijn en slechts halve maatregelen nemen met hun bestrijdingsmethodes. Het gevolg hiervan is dat er toch een aantal houtwormen overleven en doorgaan met schade aanrichten in de schuur.

Leave a comment