Een hottub is één van de soorten buitenbaden die wij kennen, het verschil met de andere is dat deze houtgestookt is. De traditionele hottub heeft een ronde vorm en banken waar de mensen op kunnen zitten, het water in een hottub wordt door middel van een kachel opgestookt naar een temperatuur van 37,5 graden. Het klinkt allemaal heel simpel, toch zijn er wel wat mogelijkheden en materialen waar je uit kan kiezen. Omdat hottubs snel warm zijn en qua schoonmaak relatief makkelijk in gebruik zijn worden ze vaak dagelijks gebruikt. Wil je een hottub kopen? Let er dan goed op dat de hottub van goede kwaliteit is en dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Oorspronkelijk komt de hottub uit Scandinavië en worden ze gemaakt van stevige houtsoorten. Doordat de hottubs vaak bij de bekende buitenhutjes staan waar er vaak voor langere tijd geen gebruik van gemaakt worden werd er in 2001 de eerste aluminium hottub gemaakt, in 2007 de eerste hottubs van kunststof en in 2010 de eerste die gemaakt waren van kwalitatieve kunststoffen. Door deze ontwikkeling heb je meerdere keuzes, je kan bijvoorbeeld kiezen voor een houten tub met een binnenkuip van kunststof.

De binnenkuipen zijn ook bedacht omdat een houten hottub vol met water moeten blijven staan, als dat niet gebeurt zal het water bevriezen en zal het hout uitdrogen waardoor er lekkages ontstaan, met een binnenkuip gebeurt dit dus niet. Dit zegt eigenlijk ook gelijk alles over wat voor materiaal je moet kiezen, staat de hottub gewoon in je eigen tuin en vind je het niet erg om er constant water in te hebben staan, kan je gerust voor een hottub kiezen van puur hout. Staat hij echter bij je een vakantiehuisje, kies dan voor een hottub van kunststof of aluminium en maak hem leeg.

De maten

Wat zeer belangrijk is is de balans tussen de zitplaatsen met voldoende beenruimte, de waterinhoud en waar de kachel zit. Als je droog in de hottub gaat zitten in een showroom kan je dit niet vergelijken met de situatie wanneer er water in zit. Als de zithouding schuiner is dan 6 cm dan ga je zweven in de tub, aangezien het bedoeld is voor ontspanning is dit niet ideaal omdat je steeds moet zoeken daar een positie waarin je goed blijft zoeken. Verkopers van hottubs kunnen jullie hier goed over informeren.

Wat voor soort kachel moet ik kiezen?

Bij een hottub heb je meerdere mogelijkheden qua verwarming. Je hebt de keuze tussen een interne kachel, die in het midden van de hottub staat met een omlijsting er omheen ter bescherming of een externe kachel die aan de buitenkant gemonteerd zit. Ook zijn er hottubs op de markt met een gaskachel of elektrische kachel, de nadelen hiervan zijn dat de hottub een stuk minder snel opwarmt en dat het in gebruik en aanschaf een stuk duurder is.

 

Leave a comment