Het kopen van een elektrische verwarming kan lastig zijn bij het inrichten van je nieuwe woning. Er zijn veel verschillende soorten verwarmingen van straalkachels tot aan gaskachels. Ieder hebben ze hun eigen voor- en nadelen waar je over moet nadenken bij je keuze voor je nieuwe verwarming.

Elektrische verwarming voor warmte en comfort

Warmte en gebruikscomfort is belangrijk bij een elektrische verwarming. Het soort verwarming heeft dan ook te maken met wat voor ruimte er verwarmt moet worden. Zo wil je in je slaapkamer een verwarming die niet teveel geluid maakt en in huis wil je graag een verwarming die snel warm wordt. Hoewel je bij het kopen van een elektrische verwarming in eerste instantie vaak kijkt naar de aanschafprijs is het verstandig om ook te kijken naar het energieverbruik van de verwarming. Ook hier dien je weer te kijken naar waar je de verwarming voor gebruikt, een verwarming die je zelden gebruikt mag best iets meer verbruiken dan de verwarming in je woonkamer die vaker gebruikt.

Welke soorten verwarmingen zijn er en welke voor- en nadelen hebben deze?

Elektrische verwarming

De elektrische verwarming komt in veel huishoudens voor. Grootste voordeel is de prijs, deze ligt vaak laag. Daarnaast is de elektrische verwarming gemakkelijk in te stellen en in gebruik. Keuze in soorten en maten zijn er meer dan genoeg.

Convectieverwarming

Bij een convectieverwarming wordt de lucht verwarmd. Een voordeel is dat de verwarming zeer stil is en daarnaast betaalbaar. Een nadeel van de verwarming is dat het een relatief hoog stroomverbruik heeft en daardoor minder geschikt is voor grote ruimtes.

Warmtestraling

De elektrische kachel met warmtestraling gebruikt in tegenstelling tot de standaard verwarming op olie i.p.v. water. Hoewel een nadeel is dat hij wat duurder is, levert hij wel een betere energieopbrengst bij langdurig gebruik. Sidenote: het gebruik van olie kan brandgevaar opleveren.

Leave a comment