Is je tuin al tijden een doorn in het oog? Of wil je al tijden de ruimte achter je woning graag anders inrichten? Dan is het absoluut tijd voor een tuinrenovatie. Voor veel mensen lijkt dit in hun ogen een zeer lastige klus, want om alle klussen uit te voeren heb je vast ook een specialist nodig. Maar dat is niet helemaal waar. Er zijn wellicht een aantal klussen waar je wat advies van een specialist (zoals een hovenier) kunt gebruiken, maar jouw tuinrenovatie is er niet compleet afhankelijk van. Wij helpen je op weg met een aantal tips.

De inrichting van jouw tuin

Een tuinrenovatie begint met een ontwerp van jouw nieuwe tuin. Hierbij is het belangrijk dat je let op een aantal factoren. Als je in een rijtjeswoning woont en je bent van plan om een aantal bomen te planten, kijk dan waar het zonlicht vandaan komt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij straks helemaal blij bent met je nieuwe tuin, maar je buren helemaal niet omdat zij helemaal geen zonlicht meer in de tuin hebben. Daarnaast is het goed om na te denken over het onderhoud wat bij je nieuwe tuin komt kijken. Heb je wel tijd om alle planten, een eventuele vijver en het gazon te onderhouden? Ook is het verstandig om research te doen naar welke planten wel en niet samengaan. Sommige planten hebben juist meer voeding nodig of slaan de wortels veel breder uit, waardoor andere planten het moeilijker krijgen om te blijven groeien en bloeien.

De benodigde tools

Als je plan voor de nieuwe tuin helemaal compleet is, is het tijd om aan de slag te gaan. Wanneer jij je hele tijd moet omspitten of wilt voorzien van een nieuwe laag zand kan dit een behoorlijk zware klus zijn. Maar ook in dit geval is dat eenvoudig op te lossen. Want wist je dat het ook mogelijk is om bepaalde tools te huren? Een graafmachine huren kan eenvoudig bij een specialist bij jou in de buurt. Deze zal je ook gelijk de nodige instructies geven, zodat je het apparaat zonder problemen kunt bedienen. Dat scheelt je enorm veel tijd.

d6361b604872f64600a2037add15e1ad (1)

Gebruik oude spullen opnieuw

Ook al staat een tuinrenovatie in het teken van nieuwe dingen, het betekent niet gelijk dat je alles uit je ‘oude’ tuin maar gelijk weg moet gooien. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om oude tuinmeubelen weer op te knappen. Of sla oude tegels in stukjes en gebruik deze om een mozaïek van te leggen. Let er bij oud hout wel altijd op of er geen sprake is van houtrot. Als hout eenmaal is gaan rotten, is het eigenlijk onmogelijk om dit opnieuw te gebruiken. In dit geval is het dus verstandig om nieuw materiaal aan te schaffen.

Leave a comment