Wanneer je net een nieuw huis hebt gekocht hoort daar meestal ook een tuintje bij. Groot of klein, maakt niet uit. Deze tuin willen jullie naar je eigen smaak vormgeven. Er liggen vrijwel overal tegels, die jullie totaal niet mooi vinden. Jullie willen namelijk een mooi en strak stuk gras. Nu is het gras laten groeien door middel van graszaad een klus dat veel tijd in beslag neemt voordat er een goed resultaat te zien. De oplossing hiervoor zijn graszoden.

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn dunne lagen aarde met gras. Deze laag bestaat uit wortels, grond en gras. Een graszode wordt na ongeveer 12 maanden geoogst. Het is belangrijk om graszoden lang te laten groeien voordat ze geoogst worden. Het wortelpakket moet namelijk sterk genoeg zijn om op een andere plek door te kunnen groeien.

Waarom graszoden?

Door middel van graszoden heb je binnen no-time een prachtige tuin met een strak aangelegd stuk gras. Graszoden zijn namelijk gemakkelijk aan te leggen, door jezelf of door een graszoden specialist. Het gras kan sneller betreed worden dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van graszaad. Met het planten van graszaad lukt het niet altijd om elk zaadje uit te laten komen, waardoor er een oneven stuk gras kan komen te liggen. Oneven stukken gras kunnen ook komen door het niet goed planten van de zaden. Het planten van graszaad moet gebeuren bij geen wind. Daarnaast hebben graszoden een sterke laag van wortels aan de onderkant, wat de kans voor onkruid hevig verminderd.

Waar moet ik op letten bij het kopen van graszoden?

Bij graszoden is het belangrijk dat deze sterk genoeg zijn. De leeftijd van een zode moet minimaal 12 maanden zijn. De wortellaag moet namelijk sterk genoeg zijn om op een ander stuk grond door te groeien.

Zitten er netten in de graszoden? Om de graszoden eerder te kunnen oogsten kan er gebruik worden gemaakt van netten. Deze netten zorgen voor extra stevigheid van de zoden. Door deze netten lijken de graszoden stevig en sterk, de kwaliteit is alleen lager. Dit net kan soms ook naar boven komen door de groei van het gras.

In een nieuwe tuin wil je natuurlijk geen of nauwelijks onkruid hebben. Bij kwalitatief goede graszoden zit er geen onkruid tussen het gras. Dit komt door de dichtgegroeide laag van wortels, wat een graszode zo sterk maakt.

Leave a comment