Grote open ruimtes zijn vaak snel lawaaierig of ongezellig, dit komt doordat geluiden op de grote muren en plafonds weerkaatsen en zorgen voor een echo of zelfs een hol geluid. Als het gaat om grote woonkamers of open ruimtes in cafés of restaurants, dan zijn echo’s en holle geluiden nog regelmatig dé stoorfactor voor een gezellig gesprek. Hier is echter wat aan te doen. In dit blogbericht hebben we 3 verschillende oplossingen voor je uitgelicht.

Vul de ruimte met voldoende meubels en accessoires

In een goed gevulde kamer met meubels en accessoires wordt de galm gebroken door alles wat er in staat. Vooral de stoffen van banken, stoelen, vloerkleden, lampenkappen en schilderijen helpen de energie van geluiden te absorberen. Met een gezellige volle huiskamer heb je daarom minder last van galmen en holle geluiden.

 

Maak gebruik van akoestisch pleisterwerk

Bij pleisterwerk denken mensen vaak in eerste instantie aan strakke muren en strakke plafonds. Speciaal akoestisch pleisterwerk heeft echter ook invloed op de akoestiek in de ruimte en het verminderd nagalm. Akoestisch pleisterwerk wordt veelal gebruikt in grotere woonkamers, cafés, restaurants, open kantoorruimtes, congreszalen en andere ruimtes waar de kwaliteit van het gesprek belangrijk zijn. Vraag ernaar bij een specialist.

Plaats een geluiddempende vloer

Een harde tegelvloer of betonvloer weerkaats een groot deel van de energie van geluidsgolven. Laminaat heeft over het algemeen ook een harde, gladde bovenlaag. Dit is goed voor de duurzaamheid van de vloer, maar weerkaatst ook relatief veel geluid. Maak daarom in grote ruimtes gebruik van PVC vloeren of akoestisch linoleum.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er verschillende manieren om echo en holle geluiden te verminderen. Vaak werkt het echter het beste wanneer de verschillende methodes gecombineerd worden.

Leave a comment