Gebruik het licht van de zon om kosten te besparen

Het zonnetje schijnt niet zo vaak als we hopen, maar toch kunnen we er wel elke dag van profiteren. Ook op bewolkte of zelfs regenachtige dagen leveren zonnepanelen energie. Per vierkante meter is dat in Nederland jaarlijks zo’n 1.000 kilowattuur aan zonnestralen.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

Het gebruik van zonnepanelen

De laatste jaren doen we zo veel mogelijk om minder energie te gebruiken. Om minder gas te gaan gebruiken, kunnen we bijvoorbeeld het huis beter isoleren. Ook doen we veel om minder elektrische energie te gaan gebruiken. Dat zijn we min of meer verplicht, omdat de fossiele brandstoffen op raken. We zullen nog enkele tientallen jaren gebruik kunnen maken van de fossiele brandstoffen. Daardoor wordt de elektrische energie steeds duurder. Daarom zien we tegenwoordig veel windmolenparken, maar ook parken met zonnepanelen. Omdat er de laatste jaren steeds meer bedrijven zijn die zonnepanelen fabriceren, worden ze steeds goedkoper en aantrekkelijker om ze als particulier aan te schaffen.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

Zonne-energie is duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. Zelfs in Nederland schijnt de zon genoeg om met zonnecellen veel elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

De panelen

Op veel woonhuizen, boerderijen en bedrijven worden steeds vaker panelen toegepast die de elektriciteit opwekken. Deze panelen kunnen zonnewarmte omzetten in elektrische energie. Dit is dus het opwekken van elektriciteit door middel van duurzame energie. Wanneer je zelf panelen op je dak laat plaatsen, kun je zelf je elektrische energie opwekken. Dat merk je zeker in de portemonnee. Wanneer de zon schijnt, is het mogelijk dat er meer elektrische energie wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

Het beste rendement behaalt u als het dak een hellingshoek van 35 graden heeft en een opstelling richting het zuiden.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

 

In dat geval zal het overschot aan het net worden terug geleverd. Wanneer je een meter hebt met een teller kun je dat zien, omdat dan de meter achteruit draait. Wanneer je een slimme meter hebt, met twee tellers, geeft een teller de gebruikte elektrische energie aan en de andere wat aan het net wordt terug geleverd. Op de jaarrekening kun je ook nog controleren of alles goed is verwerkt.

Zonnepanelen inspiratie - Woon Blog - Ventrio

De aanschaf

Laat je goed voorlichten, voordat je overgaat tot de aanschaf van de panelen. Zij, die de panelen plaatsen, kunnen uitrekenen hoeveel je er zou moeten hebben om zelfvoorzienend te zijn. Laat ook door meerdere bedrijven een offerte opmaken, want je zult zien dat ook daar grote prijsverschillen in kunnen zitten. Het is niet alleen het plaatsen van de panelen wat in de offerte moet staan, maar ook het onderhoud. Wat gebeurt er als de zonnepanelen stuk gaan? Wie houdt de zonnepanelen schoon?

Leave a comment