Een goede akoestiek is belangrijk, zeker in bijvoorbeeld een kantoorruimte, winkel of zelfs een school. Een galmende ruimte kan vaak erg onprettig zijn. Vooral ruimtes met een hoog plafond kunnen nog wel eens galmen. Dit wil je uiteraard zo veel mogelijk voorkomen en los je zo graag mogelijk op. Hoe zorg je ervoor dat een ruimte minder galmt? Je leest het hier.

Verbeterde akoestiek

Er zijn diverse manieren om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, maar plafondeilanden zijn toch wel het meest bekend. Het klinkt misschien als iets onbekends, maar je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen in een kantoorgebouw of school. Plafondeilanden zijn een soort platen die aan het plafond gehangen worden. Ze worden een stukje lager gehangen dan de oorspronkelijke hoogte van het plafond, waardoor de ruimte verlaagd wordt en waardoor de ruimte minder galmt.

Warmte wordt niet tegengehouden

Vooral in nieuwe kantoorgebouwen is er sprake van betonkernactivering. Dat houdt in dat het gebouw verwarmd wordt via het beton. Dit zorgt ervoor dat traditionele manieren van akoestische plafonds niet mogelijk zijn (zoals het systeemplafond) en moet er gezocht worden naar een andere mogelijkheid. Je wil de warmte natuurlijk niet onnodig tegenhouden. Een plafondeiland biedt in die situatie een uitkomst. Plafondeilanden zorgen er namelijk niet voor dat de warmte tegengehouden wordt.

Uiterlijk

Nu denk je misschien: dat ziet er toch niet mooi uit in een ruimte? Een plafondeiland is echter vaak wit en heeft bovendien een strak uiterlijk. Ze zijn meestal vierkant of rechthoekig, en af en toe komen ze voor in een ronde vorm. Op deze manier valt het eigenlijk bijna niet op dat er platen aan het plafond hangen. Bovendien kan het er juist leuk uit zien om als het ware te spelen met de ruimte.

Simpel gezegd: als je last hebt van een slechte akoestiek in een ruimte, oftewel last hebt van een vervelende nagalm, zijn plafondeilanden een ideale oplossing. Een ruimte voorzien van plafondeilanden galmt aanzienlijk minder dan een ruimte zonder plafondeilanden. Wil je dus een oplossing voor je probleem? Ga eens op zoek naar plafondeilanden.

Leave a comment