We hebben er allemaal wel een keer van gehoord, Delfts Blauw. Het aardewerk met de unieke blauwe decoratie die in Delft gemaakt werd. Delfts Blauw werd in verschillende vormen gemaakt, zoals tegels, sierborden, apothekersflessen, kandelaars, vazen en servies. In het begin werden met name Oosterse afbeeldingen op het aardewerk geschilderd, later kregen de afbeeldingen een Nederlandse draai. Bekende afbeeldingen die op de Delfts Blauwe stukken geschilderd werden waren molens, grachten, bomen, vogels, bloemen of landschappen. De echte Nederlandse cultuur werd op het Delfts Blauw afgebeeld.

Hoe is Delfts Blauw ontstaan?

De oorsprong van het Delfts Blauw begon als goedkoop alternatief van het Chinese porselein. Dit Chinese Porselein werd geïmporteerd vanuit China en was erg populair. Alleen de rijken konden dit aardewerk kopen. Delfts Blauw was enorm populair in de 17e en 18e eeuw. Maar in de 19e eeuw kwam er een goedkoper aardewerk op de markt, geïmporteerd uit Engeland, waardoor de vraag naar Delfts Blauw weer afnam. Nu is er nog maar een fabriek in Nederland die Delfts Blauw maakt.

Delfts Blauw als decoratie

Delfts Blauw is een erg opvallend stuk aardewerk en kan een echte eyecatcher zijn in een ruimte. Delfts Blauw is enorm goed te combineren met blauwe tinten die zich in een kamer bevinden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas met bloemen op tafel of een grote schaal met fruit erop. Zo’n vaas of schaal kan net dat extra detail in een kamer brengen, waardoor je kamer er nog beter uit komt te zien.

Authentiek Delfts Blauw

Het is wel belangrijk om te weten of je een echt stuk Delfts Blauw in bezit hebt. Blauw-wit keramiek kan niet gelijk tot Delfts Blauw worden beschouwd. Het is lastig om te achterhalen wat nou wel en niet in Delft is gemaakt. Alleen aardewerk dat in Delft is gemaakt, kan tot Delfts Blauw beschouwd worden. Op het internet zijn verschillende soorten stukken van Delfts Blauw te vinden, maar niet alles is altijd authentiek. Om authentieke stukken Delfts Blauw te vinden, kun je het beste bij een specialist in Delfts Blauw terecht, die alleen Delfts Blauw verkoopt dat authentiek is.

Leave a comment