Welke kamerplanten zijn giftig voor honden en katten?

Een huis vol planten: wie houdt daar niet van? Ondanks dat een aantal mooie planten eigenlijk niet kunnen ontbreken in de woonkamer, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Naast de verschillende planten, onderhoud en grootte, dien je bijvoorbeeld rekening te houden met jouw huisdieren. Er zijn namelijk giftige planten voor katten en honden. Maar welke planten zijn giftig voor katten en honden?

De gevolgen van giftige planten

Het is niet geheel zonder reden dat er wordt aangeraden om goed te kijken naar welke planten giftig voor katten en honden zijn. Wanneer je giftige planten voor katten en honden in huis hebt staan, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Over het algemeen krijgen huisdieren last van hun darmen nadat zij een giftige plant hebben gegeten. Het is dan ook belangrijk om altijd een dierenarts in te schakelen wanneer dit gebeurt. Toch kan het ook gebeuren wanneer je niet thuis bent. Tekenen van vergiftiging kunnen zijn: braken, diarree, gebrek aan eetlust, huidirritatie en een zwelling in de mond. Let hier dan ook goed op wanneer je het idee hebt dat jouw huisdier van een giftige plant heeft gegeten.

Welke planten zijn giftig voor katten en honden?

Om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van een mooie plant én jouw huisdier, is het goed om te weten welke planten giftig voor katten en honden kunnen zijn. Giftige planten voor katten en honden zijn: Alocasia, Dieffenbachia, Spatiphyllum, Epipremnum, Ficus, Lelie, diverse Monstera soorten, diverse Philodendron soorten, Zamioculcas, Sansevieria, diverse Euphorbia soorten en Caladium. Let er wel op dat dit slechts een deel is van giftige planten voor katten en honden. Deze lijst geeft een beeld van veel voorkomende giftige planten. Bij twijfel is het dan ook altijd verstandig om dit goed na te vragen bij een specialist. Katten en planten gaan namelijk niet altijd goed samen. Hetzelfde geldt voor honden en planten.

Welke kamerplanten zijn niet giftig voor katten en honden?

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de plant die je op het oog had. Want veiligheid staat natuurlijk voorop en je wilt niet het risico lopen dat jouw hond of kat toch een hapje neemt van die giftige plant. Niet-giftige planten voor huisdieren zijn: Bambusa, Beaucarnea, Bromelia, Calathea, Chlorophytum, Cyperus, Hordeum, Musa, Pilea peperomioides en Sedum burrito. Ook kun je ervoor kiezen om planten voor katten aan te schaffen. In dit geval gaan katten en planten in huis wél goed samen. Kattengras of de papyrus plant zijn bijvoorbeeld goede opties. Deze planten voor katten zijn niet alleen diervriendelijk, maar ook een kleurrijke opvulling voor jouw woonkamer of tuin.

Hoe voorkom je dat je huisdier aan planten zit?

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat jouw huisdier niet omkijkt naar de planten. Hierdoor blijven de kamerplanten langer mooi en voorkom je gevaarlijke situaties. De makkelijkste oplossing is en blijft je planten buiten het bereik van jouw hond of kat houden. Hierbij kun je denken aan hoge plantenstandaards of stijlvolle tafels waar je de plant op kunt plaatsen. Bij wat kleinere kamerplanten kun je ook denken aan planken aan de muur of haakjes in het plafond zodat je de plant kunt ophangen. Zorg ervoor dat je de plant goed onderhoudt, zodat jouw huisdier niet alsnog bij de bladeren van de plant kan komen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Interieur blog

Gerelateerde blogs

De badkamertrends van nu

Benieuwd naar de badkamertrends van 2022? Goed nieuws! Van de populairste badkamer kleuren tot de mooiste tegels, wij hebben de badkamertrends van nu voor je

Marmer tegels

Als er tegenwoordig iets veel gekozen wordt in de badkamer, is het wel een marmer badkamer tegel. Niet geheel zonde reden natuurlijk, want deze tegels