Wat zijn groenblijvende planten voor in de tuin?  

Mis je wat groen in jouw tuin? Door te investeren in groenblijvende planten kun je het hele jaar door genieten van een kleurrijke tuin. Maar wat zijn de mooiste groenblijvende tuinplanten? En welke groenblijvende planten blijven in de zomer én in de winter mooi? Je leest er alles over in deze blog. 

Winterhard, wintergroen of groenblijvend winterhard: het verschil

Heb je al eens van winterharde planten, wintergroene planten en groenblijvende winterharde planten gehoord? Voordat we de mooiste wintergroene planten op een rijtje zetten, is het namelijk goed om het verschil tussen bovenstaande begrippen te kennen. Winterharde planten zijn planten die de winter overleven en in de lente of zomer opnieuw gaan bloeien. Hierbij kan het gaan om vaste planten, maar ook om bomen en heesters. Wintergroene planten behouden hun bladeren en kleur tijdens de winter, maar er bestaat een kans dat deze groene tuinplant de winter niet overleeft. Sommige wintergroene planten kunnen namelijk bevriezen. Ook kun je kiezen voor groenblijvende winterharde planten. De groenblijvende winterharde planten zijn een combinatie van beide: de planten overleven de vorst én behouden hun mooie kleur.

Wat zijn de mooiste groenblijvende planten?

Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel verschillende groenblijvende planten voor buiten, dat je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een groenblijvende plant in pot, maar een groenblijvende vaste plant is ook een goede optie. Er zijn een aantal winterharde planten die al jarenlang ontzettend populair zijn: Skimmia, Calocephalus, Helleborus, Camelia, Clematis, Bamboe, Kerstroos, Byxus en de Viburnum Deze winterharde planten overleven de koude wintermaanden en gaan in de lente of zomer weer opnieuw bloeien. Je kunt er dan ook van uitgaan dat je tijdens de koude wintermaanden een prachtige tuin hebt die volledig in bloei staat.

Groenblijvende kuipplanten

We hadden het net al even kort over een groenblijvende plant in pot en dat is niet geheel zonder reden. Veel (sub)tropische planten worden namelijk in potten geplaatst. Dit ziet er niet alleen heel mooi uit, het brengt tevens een functioneel aspect met zich mee. Veel groenblijvende kuipplanten kunnen namelijk beter overleven in potten. Tijdens de warme zomermaanden overleven deze winterharde potplanten met gemak, maar wanneer de temperaturen beginnen te dalen wordt dit wat lastiger. Toch zijn er ook groenblijvende kuipplanten die je in de winter buiten kunt laten staan. Denk hierbij aan de Dianthus, Stipa tenuissima, Erica carnea en Buxaceae. Ideaal wanneer je alleen een balkon hebt of de tuin wat kleiner is.

Groenblijvende planten met elkaar combineren

Het voordeel aan winterharde planten is dat je deze zeer eenvoudig met elkaar kunt combineren. Door een groenblijvende plant in pot te combineren met een aantal groenblijvende vaste planten, krijgt de tuin een unieke uitstraling. Je kunt dan ook veel verschillende kanten opgaan met een groenblijvende plant. Eigenlijk kun je ook nooit genoeg wintergroene vaste planten in de tuin plaatsen, toch?

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Interieur blog

Gerelateerde blogs

De badkamertrends van nu

Benieuwd naar de badkamertrends van 2022? Goed nieuws! Van de populairste badkamer kleuren tot de mooiste tegels, wij hebben de badkamertrends van nu voor je

Marmer tegels

Als er tegenwoordig iets veel gekozen wordt in de badkamer, is het wel een marmer badkamer tegel. Niet geheel zonde reden natuurlijk, want deze tegels