Veilig steigers bouwen voor veilig werken

Als er vandaag de dag op hoogte moet worden gewerkt dan wordt dat in de meeste gevallen vanaf een steiger gedaan. De tijden dat een schilder op een wiebelige ladder stond te schilderen zijn gelukkig al een hele tijd voorbij. Er gebeurden vroeger veel ongelukken met ladders en andere wankele constructies en daarom schrijft de wet nu voor dat er een steiger moet worden gebruikt als het werk zich op een bepaalde hoogte bevindt. Steigerbuizen worden gebruikt om de steiger op maat op te bouwen zodat hij geschikt is voor een specifieke klus.

De flexibiliteit van een steigerbuis

Een steigerbuis moet een bepaalde flexibiliteit hebben om het gewicht op de steiger te kunnen dragen. Bij het bouwen van een steiger moet de bouwer berekenen hoeveel gewicht de steiger maximaal mag dragen. Daarbij telt niet alleen het gewicht van de personen die op de steiger aan het werk zijn maar ook het gewicht van materialen en gereedschappen. De buizen van de steiger buigen tijdens het gebruik licht door, dat is normaal. Maar het mag natuurlijk nooit zo zijn dat een steiger instort.

Een steiger bouwen

Een steiger bouwen doe je normaal gesproken volgens de voorschriften van de leverancier van de steiger. Deze levert een bouwvoorschrift mee en de steiger moet altijd conform dit voorschrift worden gebouwd. Alleen dan garandeert de fabrikant dat de steiger veilig is. Als je afwijkt van de bouwtekening moet de steiger worden gekeurd voordat je er op mag werken. Dit geldt uiteraard alleen als een steiger wordt gebruikt in de commerciële sector. Als je zelf een steiger bouwt om aan je huis te klussen is het je eigen verantwoordelijkheid om de steiger veilig op te bouwen. Let er bij het plaatsen van een steiger altijd op dat deze stabiel staat en bouw een steiger die hoger is dan 4 meter niet op als er te veel wind staat, tenzij de steiger is gezekerd aan het gebouw.

Verschillende soorten steigers

Bij bouwprojecten worden verschillende soorten steigers gebruikt. De vaste steiger is een steiger die wordt geplaatst voor langdurig werk aan een pand, bijvoorbeeld bij nieuwbouw. Een rolsteiger wordt veelal gebruikt door schilders. Deze laatste is gemakkelijk te verplaatsen en is daardoor ideaal voor het schilderen van meerdere woningen of een groter bedrijfspand. De steiger is compact en neemt niet veel ruimte in beslag. Daarnaast zijn er nog speciale steigers zoals een hangsteiger, die wordt gebruikt om op grote hoogte te kunnen werken. De hangsteiger wordt toegepast als het geen optie is om vanaf de grond een steiger op te bouwen omdat het werkgebied zich op grotere hoogte bevindt.

Waar vind ik het beste steigermateriaal?

Als je een steiger gaat bouwen dan zijn betrouwbare steigerbuizen essentieel. Een steigerbuis moet bestand zijn tegen vaak op- en afbouwen van de steiger en uiteraard tegen de belasting van de steiger. Bij de Buiskoppelingsshop bestel je steigerbuizen van uitstekende kwaliteit en tegen aantrekkelijke prijzen. Uiteraard leveren zij ook alle overige benodigdheden voor het bouwen van een veilige steiger.

Leave a comment