Het huis moet een baken van veiligheid zijn voor zowel de bewoners als je spullen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een inbraak, brand of andere vorm van schade kan gevaar opleveren voor zowel de bewoners als inboedel.

Met een speciale kluis kunnen de belangrijkste bezittingen veilig bewaard worden. Kies voor een brandkast om de bezittingen niet alleen te beschermen tegen inbraak, maar ook tegen een brand die de bezittingen anders zou verwoesten.

Een reguliere kluis of brandkast?

De termen ‘kluis’ en ‘brandkast’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar zijn niet per definitie hetzelfde. Een brandkast is in principe altijd een kluis, maar andersom niet. Een kluis mag pas een brandkast genoemd worden wanneer de kluis niet alleen inbraakwerend is, maar ook gecertificeerd brandwerend.

Dat wil zeggen dat een hevige brand de inhoud van de kluis niet mag aantasten. Een brandkast moet de inhoud van de kluis beschermen tegen de hitte van de vlammen en de rook die hierbij vrijkomt.

Na een hevige woningbrand moet de inhoud veilig uit een brandkast gehaald kunnen worden.

Brandkast in de woning

Hoewel het woord ‘kast’ een grote kluis doet vermoeden, kunnen brandkasten ook een klein formaat hebben. Puur afhankelijk van de voorkeur kan gekozen worden voor een klein kastje met ruimte voor bijvoorbeeld juwelen, of een veel grotere brandkast met ruimte voor grotere objecten die beschermd moeten worden.

Hoewel het afhankelijk is van het type brandkast, kun je de kluis in principe bevestigen aan de vloer en/of muur. Zo is het voor inbrekers niet eenvoudig om de kluis mee te nemen en later rustig open te breken. Gezien er bij een inbraak vaak wordt gehaast, betekent dit in de praktijk dat een brandkast bevestigd aan de muur en/of vloer vaak een uitermate goede bescherming biedt tegen diefstal.

Wel wordt aangeraden om de kluis niet op een zichtbare plek te plaatsen. Wordt de kluis direct gezien bij een inbraak, dan wordt de inbrekers onnodig veel tijd geschonken om direct de kluis te openen of los te maken.

Leave a comment